"Обучението в електронна среда е по-успешно за едни деца и по-неуспешно за други. Един ученик, ако е мотивиран и иска да учи, ще учи и в електронна среда. Ясно е, че ще има образователни загуби, най-вече при децата, чийто родители нямат афанитет към образованието. Учителите са категорични, че ще бъдат до децата и ще направят всичко, за да наваксат евентуално изоставане, но сега се притесняват за живота си. Пак ще повторя, че образователните загуби ще могат да се компенсират, наваксат и отучат, но животът на учителите няма как да бъде компенсиран. За мен учителите трябва да бъдат едни от първите ваксинирани срещу коронавирус и в момента водим точно такива разговори", посочи Вълчев.

Улжаването на цялата учебна година министърът коментира, че вече е издал заповед за удължаване ѝ с 2 седмици през юни. "Това не означава, че ще има повече часове. Говорим за посещения на музеи, екскурзии", посочи той.

"Образованието може да се компенсира лятото и да се отучва, но животът на хората не може да се компенсира по никакъв начин", изтъкна Вълчев."В момента се опитваме да договорим и закупим 106 000 преносими електронни устройства, но за съжаление има забавяне заради процедурите, а тях няма как да ги пренебрегнем. До момента сме закупили и предоставили само 8 000 устройства. За съжаление и в училищата няма достатъчно устройства, но няма да има учител, който да не преподава заради липса на устройство. Никой не е очаквал, че COVID-19 ще ни удари така, иначе щяхме да имаме необходимите устройства. Проблемът не е в средствата, а в липсата на самите устройства на световния пазар", допълни той.