На територията на РИОСВ - Монтана преброяването е осъществено от екип експерти от екоинспекцията и представител на Природонаучния музей към БАН. Обходени бяха язовирите "Огоста”, "Смирненски“ и "Дреновец“, както и долното течение на река Дунав от село Връв, община Брегово, област Видин до село Долно Линево, община Лом, област Монтана.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици в яз. "Огоста” бе извършено в 9 точки: устието на река Бързия (при село Боровци), устието на река Златица (при село Калиманица), устието на река Огоста (при село Горно Церовене), баластриерите при село Горно Церовене, старата църква на село Живовци, западната и източната страна на полуостров "Расника”, гребната база на язовира и стената на язовира.

Регистрирани бяха 2457 водолюбиви птици от 17 вида, като видовото разнообразие на птиците е по-голямо, но по численост те са по-малко в сравнение с миналата година, когато са наблюдавани 16 вида с обща численост 3762. За сравнение: по време на средозимното преброяване през 2016 г. бяха наблюдавани 2445 птици от 15 вида.

Извършено е и наблюдение в 19 точки по поречието на река Дунав. Регистрирани са общо 959 птици от 10 вида, което по-численост и видово разнообразие това е значително по-малко в сравнение с 2017 г., когато по поречието на Дунава са наблюдавани 2556 птици от 19 вида, а през 2016 г. са наблюдавани 5932 птици от 16 вида. Като причина за по-малкия брой птици като видове и численост експертите отчитат нетипично топлото време за януари месец, което предполага зимуване на птиците в незамръзналите вътрешни водоеми.

По време на 42-ото среднозимно преброяване са наблюдавани и някои видове птици, които не са водолюбиви, но също са защитени. Като например обикновен мишелов (Buteo buteo), малък ястреб (Accipiter nisus), морски орел (Haliaeetus albicilla) при с. Арчар, общ. Димово, вечерна ветрушка (Falco vesperinus), хвойнов дрозд (Turdus palustris), черен кълвач (Dryocopus martins), щиглец (Corduelis corduelis), полско врабче (Passer montanus) и др.

Обобщените данни показват, че по време на тазгодишното преброяване на зимуващите водолюбиви птици за територията на РИОСВ - Монтана са наблюдавани общо 3416 птици от 20 вида. За сравнение през 2017 г. са наблюдавани общо 6318 птици от 22 вида.

Видовете се запазват за сметка на числеността на птиците, което също може да се обясни с нетипично топлото време за средата на месец януари.