Управлението на нерегистрирано моторно превозно средство съвсем не е леко нарушение според Закона за движение по пътищата. Законодателят осъжда сурово тези нарушители и е предвидил за тях наказания. В чл. 175 ал. 1 от същия закон се казва следното: „Наказва се с лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на необходимите за това места.”

Регистрацията на автомобила е важна. Няма как да бъде установен и заловен един шофьор, извършил нарушение, или /недай Боже, убил човек на пътя/, ако е управлявал кола без номера. При регистрацията в КАТ при сверяване на идентификационните номера може да се установи например, ако МПС е станало обект на противозаконно отнемане. При пътна проверка униформените няма как да установят на улицата дали шофираното от вас возило не е крадено (дори да сте добросъвестен купувач) и дали не се издирва от международните полицейски органи.

Нерегистрираните возила нямат нито задължителната „Гражданска отговорност”, нито винетка. В ЗДвП се предвижда временно отнемане на шофьорската книжка и спирането на МПС-то от движение дори само ако карате колата си без „Гражданска отговорност”. Предвидена е също и глоба. При липса на винетен стикер органите на реда също имат право да спрат колата ви от движение.