На първо място той отбеляза, че има вече сключен договор с Неправителствената организация (НПО) "Четири лапи", която безвъзмездно поема ангажимент за кастриране на безстопанствените кучета в града и общината. Според статистическите данни, най-много скитащи кучета са регистрирани в града. Освен това, със средства на общината е закупена пневматична автоматична пушка със стрелички за упояване на четириногите.

Кметът изтъкна, че са започнали процедурите по усвояването на един имот, общинска собственост, който ще бъде превърнат в приют за кучета. Всичко, което касае имота – почистване, укрепване и ремонт на покрива, ще бъде направено своевременно. Според думите на г- Събков, днес, 21 юли, започват практическите дейности по изграждането на самите клетки вътре в имота.

Предприети са конкретни действия по електрозахранването, стартирали са комуникативни действия с ЧЕЗ и получаване на разрешително за изграждане на система за доставка на ел. енергия до обекта.

Заложено е и заснемане, и проектиране на имота, с цел всичко да бъде узаконено.

Междувременно инж. Събков благодари на доброволците от "Animal help" - Мездра за безвъзмездния труд и изрази увереност, че взетите мерки от страна на Общинската администрация ще имат положителен резултат

Пожелателната форма обаче препраща реализацията на решенията в бъдеще време. На гражданите от община Мездра остава да чакат и изпълнението им.