Анализът включва само данните за официално извършените аборти в регистрирани медицински заведения. Най-много аборти са извършени в големите градове.

Тревожните данни сочат, че абортите при момичета под 15 години само за три месеца са 25, като три от тях са извършени по желание на тийнейджърките. От абортите по желание 239 са извършени на момичета между 15 и 19-годишна възраст, като най-много те са в София. Спонтанни аборти са направили общо 13 деца под 15 години, а по медицински причини са прекъснати общо 12 бременности във възрастовата група до 15-годишна възраст.

Във възрастовата група над 30-годишна възраст са извършени най-много аборти от общия брой аборти по желание в страната – 1211, като за първи път в класацията Бургас е на първо място в със 141 прекъсвания на бременноста. Според данните на Националния център за обществено здраве и анализи за второ тримесечие на годината на второ място по най-много аборти по желание след Бургас се нарежда София – 121, след това е Добрич – 90, а трети е град Пазарджик с 85 продецури.

Спрямо миналата година по същото време, обаче, общият брой на абортите през второто тримесечие на 2020 г. е намалял, което може да бъде обяснено с ограничения достъп до лечебни заведения. През същия период на миналата година са извършени 5338 аборта, от които 3319 са били по желание.

Източник: Национален център за обществено здраве и анализи