Мартин Копчев е ученик в VIII клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. Със състезателна математика се занимава от 2010 г., а с информатика от 2013 г. През 2017 г. и 2018 г. участва в национални и международни състезания по информатика и математика, в които печели призови места.

В класирането за младежи, първи стана Благойче Павлески от Прилеп, Македония. На второ място се класира Виктор Кожухаров от Русе, а трети се нареди Дориян Лендвай от Поповача, Хърватия.


В приветствената си реч към финалистите в Международния конкурс по програмиране Code IT 2018, държавният глава Румен Радев заяви: „Бъдещето на икономиката е във високите технологии, а те се основават на цифровите технологии и информатиката. Затова надеждата ни е във вас“. Той благодари специално на организаторите от Мусала Софт, както и на партньорите и приятелите на конкурса и допълни: „Пожелавам на състезанието Code IT с подкрепата на всички вас да множи своите успехи, да привлича все повече млади хора, да разширява областта на знанията, в които се състезавате, да допринася за по-високо ниво на образование и наука в България и на Балканите.“

На събитието присъстваха представители на академични институции, представители на неправителствени организации в областта на информационните технологии, спонсори и партньори на състезанието.

Класирането на 12-те финалисти от Сезон 2017-2018 и на Code IT Junior 2017/2018 може да видите тук.

Източник: technology.bg