В тези случаи се предлага въвеждането на нова услуга – издаване на шофьорската книжка до три дни от подаване на документите.

Предложението за въвеждане на новата услуга е с цел намаляване на административната тежест за гражданите. Оказва се, че в настоящото законодателство има пропуски. При издаването на лична карта и паспорт към този момент съществуват три вида услуги: обикновена, при която документите се издават до 30 дни от подаване на заявлението; бърза, при която личните документи могат да бъдат получени в рамките на три работни дни и експресна – при тази услуга личната карта и паспорта са готови за 8 работни часа.

Не такава обаче е ситуацията, когато се подава заявление за подновяване на шофьорската книжка, въпреки че според Закона за българските лични документи (ЗБЛД) чл. 1, ал. 5 Български лични документи по смисъла на този закон са: документи за самоличност; свидетелство за управление на моторно превозно средство; документи за пребиваване.

Сроковете за издаване на свидетелство за управление на МПС са уредени единствено в Правилника за издаване на българските лични документи. На разположение на водачите към този момент са обикновена, когато шофьорската книжка се издава до 30 дни и бърза, когато документа е готов в рамките на 10 дни от датата на заявлението.

С новата услуга се дава възможност за значително по-кратък срок за получаване на новото свидетелство за управление на МПС – само три дни.

Според вносителите целите, които ще се постигнат с предложените изменения, са подробно и прецизно регламентиране на основанията, въз основа на които могат за се подават заявления за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства. Въвеждане на законово ниво на видовете услуги при издаване и подмяна на свидетелство за управление на моторни превозни средства. Също така въвеждане на нова административна услуга за българските граждани при подмяна на свидетелство за управление на моторни превозни средства с предвиден срок до три работни дни от подаване на заявлението.

Източник: sba.bg