Фотодокументална изложба „От Козлодуй до Околчица - създаването на една национална традиция” ще бъде открита на 26 май (четвъртък) в 12.00 часа в Държавен архив - Враца. Културната проява е посветена на „Ботеви дни 2016”. Експозицията представя историята и развитието на Националния туристически поход „Козлодуй - Околчица” , отразен в богатите ни архиви, информира в аванс Весела Пелова, главен експерт в Държавен архив - Враца.

Архивите показват лицата на похода - от първите туристи, изкачили непристъпната планина през 1900 г., през десетките поколения, които създават историята и развитието й. Показват личностите, създали епохи от Ботевите чествания, за да превърнат първите панихиди и заупокойни курбани „За Бог да прости войводата и неговите момчета“ в днешните Ботеви дни, в които Враца става национален фокус.

В изложбата ще бъдат представени архивите на личности като общественика Първан Първанов, изследователя Димитър Осинин, журналиста Димитър Бочев, туристическия деятел Янаки Бузов, историка-екскурзовод на похода Васил Харизанов - учител по география и организатор на ученическите отряди от Езиковата гимназия и много др., които разкриват националната традиция на Ботевите чествания такава, каквато всяко поколение е създало.

Изложбата проследява създаването на богатата традиция на Ботевото поклонение, в оформянето и изграждането на която се открива приносът на десетки Ботеви почитатели и поклонници, чиито идеи и инициативи постепенно я допълват и изграждат, за да стане факт.

Поклонението по стъпките на Ботев и неговата чета от 1947 г. прераства в организирания туристически поход „По стъпките на Ботевата чета”, за да стане скоро след това Национален туристически поход с дълга собствена история. Походът има и международно участие, както и различни варианти, които го обогатяват през годините. Това са автопоход, колопоход и скоростен туристически поход. Те също имат своята дългогодишна история, написана от стотици последователи и следовници.

От 1958 г. Националният туристически поход се организира с активното участие и на Мемориален комплекс „Ботев път”, който поддържа трасето на маршрута, издава карти, брошури, диплянки, наредби за провеждането на похода; връчва флагчета, емблеми, значки и възпоменателни знаци на участниците.