Книгата „Зелени залези” съдържа 1963 стиха събрани в 62 стихотворения, най- краткото от които е само с две четиристишия, а най-дългото – с 23 четиристишия.

Председателят на литературния клуб „Христо Ботев” при Читалище „Просвета” , Светла Дамяновска откри културното събитие и представи творческия портрет на поетесата Рени Митева.

Коя е Рени Митева? В началото на новото хилядолетие Рени Митева се превръща в истинско културно явления в железничарския град. Рени Митева е начален учител в ОУ „Христо Ботев” в родния си град, пише стихове, рисува, член е на Литературния клуб „Христо Ботев” при Читалище „Просвета”. Носител е на множество международни и национални награди за поезия. През 2003 година издава първата си книга с поезия хайку „Думи в подмолите на душата”, избрана за книга на 2004 година в Мездра.

Самобитният и уникален талант на автора на„Зелени залези”не се ограничава само в света на поезията. Поетическите послания на Рени, вплетени в изящните й стихове, оживяват и в богатата палитра на нейните картини. Когато човек чете или слуша нейните стихове, трябва да се вгледа и в картините й, отразили сякаш думите със замаха на четката и магията на цветовете.

Секретарят на ЛК „Христо Ботев” , Павлина Русева представи част от творбите в стихосбирката, а три бивши ученички на Рени Митева поднесоха на гостите три от любимите стихотворения на своята учителка.

Специален гост на поетичния празник бе и Димитринка Воденичарова – дългогодишен учител по български език и литература в Мездра и София, автор на сборници с литературни анализи и учебни помагала. Тя изрази своето възхищение от богатството на поетичния език на Рени, от ярката метафоричност и дълбочината на философските послания.

За своята нова книга поетесата сподели, че дълго е обмисляла всеки стих, всяка дума и е работила над нея цели пет години. Тя благодари на своите близки за подкрепата, на своя син - за финансирането, на съпруга си – за отпечатването и издаването на книгата.

В края на културното събитие Рени Митева прочете своята последна творба – „Поема за Мездра” и зарадва почитателите си с книга и автограф.