„Какво и защо направи той, че когато стане дума за него всички българи да бъдем обединени”, каза в словото си пред паметника на Апостола кметът на Монтана Златко Живков. Цветя на признателност пред паметника поднесоха народните представители Ирена Димова и Атанас Костадинов, политици, областният управител Росен Белчев, учители, ученици, граждани.

След няколко българския градове, след Европейския парламент в Брюксел, Българския културен институт в Париж и посолството ни в Лондон, изложбата за Дякона от музея в Карлово гостува в Държавния архив в Монтана.

Експозицията е озаглавена „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ и представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 и фаталния завършек на един живот, отдаден в името на отечеството и неговата свобода. Показани са и единствената снимка на неговата майка, достигнал до наши дни и афиш за обесването, пазен от краеведа от Монтана Йордан Георгиев и реставриран наскоро.

В среща-разговор на тема “Личността на Васил Левски 180 години след рождението му” гл. ас. д-р Маргарита Добрева от Институт за балканистика с център по тракология към БАН постави акцент върху актуалните идеи на Апостола в контекста на съвременния свят, както и върху по-малко известни факти за това как е създаден личният му архив.