Съвсем оправда името си всенародното поклонение в памет на 140-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на Отечеството. Народът беше на върха. Хората почетоха героите - около 2 000 души преклониха глава пред подвига им.

За поредна година обаче, никой от висшите ни държавници, украсили кабинетите си с портретите на Ботев и Левски, не се качи на Балкана, за да стъпи поне по ливадата, поела толкова много българска кръв.

С уважение към Цветан Цветанов, парламентарният шеф на ГЕРБ, няма да пропуснем да споменем, че той беше с колоната на походниците за девети път. С него вървя по стъпките на Ботевата чета и 13-годишната му дъщеря Василена.

Сред официалните гости бяха малцина от виповете на държавата. Депутатите Петя Аврамова и Красимир Богданов, като истински врачани, без съмнение бяха там, колегата им Красен Кръстев също. Хората разпознаха лицата на Ивайло Калфин и на зам.- председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Областният управител Малина Николова и кметът на Враца Калин Каменов, зам.-кметът Мария Попова и председателят на Общинския съвет Румен Антов съвсем естествено бяха тези, които хората очакваха да видят и ги посрещнаха с почитание.

Иначе на голямата поляна пред трибуната беше народът. По нея припкаха 2-3 годишни деца. Млад човек с увреждания наблюдаваше тържеството от инвалидната си количка. Групи от младежи развяваха знамена… Всенародно присъствие имаше на лобното място на Ботев.

Най-възрастен се оказа 82-годишният Арун Шекиров Мейзинев от село Вълкосел, община Сатовча, Благоевградска област. За Medianews.bg младоликият дядо-турист каза: ”Извървях за втори път тези съдбовни за Ботев и четата му 120 километра. Те са знаели, че отиват на смърт. Аз трябваше да мина по пътя им, още повече, вървях заедно с млади деца и ми беше топло на душата, че почитат героите. Аз обичам България, прекланям се пред паметта на загиналите за свободата. И аз бих си дал живота за Отечеството ако трябваше".

Иначе на върха официалната част премина при много добра организация и ред. Възстановката от Национално дружество „Традиция” на последния бой на четата и гибелта на Ботев впечатли и хлапетата, и родителите им. Последва молебен за България, отслужен от Траянополския епископ Киприян. Кметът на Враца след това прие рапорта на ръководителя на 70-ия Национален туристически поход ”Козлодуй Околчица”.

Зазвуча химна на България и хилядите на поляната застанаха мирно. От трибуната сетне към хората се обърна Калин Каменов. Кметът не беше написал банални слова, каза думи за Ботев, които явно чувстваше и завърши с „Да живее България!”. По подобен начин прозвуча и словото на Димитър Главчев, които призова хората да се замислят върху това, което ни прави човеци.

Официалната част приключи с полагане на венци пред паметника на връх Околчица.

Природата сякаш направи компромис над всенародното поклонение и макар на няколко пъти да се канеше да пусне дъжда, реши да е благодатна към всички, които се качиха на върха за почит към героите на България.