Поклонници от Велико Търново пристигнаха във Враца. Групата върви по маршрута, по който през 1469 г. мощите на св. Иван Рилски са били пренесени от старопрестолния град до Рилския манастир. В момента групата, чийто ръководител е Паскал Пиперков, е от 8 души, но в различните етапи на тазгодишния поход вече са се включили над 80 човека.

Пиперков е от Клуба по пешеходен туризъм при туристическо дружество "Трапезица 1902", което заедно с туристическото дружество "Академик" към Великотърновския университет са съорганизатори на похода. "Миналата година за първи път направихме такъв поклоннически поход от Велико Търново до Рилския манастир, а от 2010 г. поход от София до Рилския манастир се провежда по инициатива на Богословския факултет на Софийския университет", каза за Дарик радио Паскал Пиперков.

Вчера групата е посетилила Бистрецкия манастир "Св. Иван Пусти". Тази сутрин участниците в похода присъстваха на божествената литургия във врачанския храм "Св. Възнесение" и продължиха маршрута си към селата Паволче и Челопек, а по-късно - към Чирепишкия манастир "Успение на Св. Богородица", където ще пренощуват.

Походът продължава 17 дни, като се очаква групата да пристигне в Рилския манастир на 5 август вечерта, за да може на следващия ден да участва в богослуженията за Преображение Господне.

Източник: http://dariknews.bg/