За изследване по темата, публикувано от Американската академия на науките /PNAS/, учени от Оксфордския университет във Великобритания са използвали миниатюрни GPS приемници и камери. Те са успели да проследят всички маневри на соколите, за да уловят плячката си. След това учените са използвали получените данни в математическа симулация, с която са разкрили системата за проследяване, използвана от птиците, за да засекат плячката си.

"Соколите са ловки и бързи летящи хищници, а камерите и GPS устройствата са позволили да се покаже как засичат и проследяват движещи се цели, които се опитват да ги избегнат", обяснява проф. Греъм Тейлър от факултета по зоология в Оксфордския университет. Изследването му в началния си етап е било финансирано от американските ВВС. "Забележителното е, че соколите се държат по същия начин, по който и повечето управляеми ракети“, казва ученият.

Следващият етап е да се приложат резултатите от това изследване за създаването на нов тип дронове, които да са способни да засекат други дронове, които летят незаконно в близост до летища, затвори и други забранени за полети зони.

Източник: actualno.com