Обикновено измамниците притискат хората бързо да предадат парите, като започват преговори за големи суми, а след това склоняват на отстъпки. Ако на вашия домашен телефон се обадят непознати и ви поискат пари, независимо по какъвто и да е повод, не бързайте да предавате назованите суми. Помолете за малко време и незабавно позвънете в полицията.

Ако ви позвъни ваш близък, първо се опитайте да изясните ситуацията. Телефонните измамници са много изобретателни и твърде често артистично играят роля на ваш роднина, който е пострадал, за да ви хвърлят в паника и да предадете поискана сума. Настоявайте за лична среща, питайте за имена и събития, които вашите близки знаят. Свържете се с други познати и роднини.

Не споделяйте никаква лична информация със събеседниците си по телефона, защото измамниците много изобретателно след това могат да я използват, за да ви заблудят. Не приемайте да носите пари в други градове.

Не се притеснявайте, че сте наблюдавани или проучвани от извършителите те подбират жертвите си на случаен принцип. Проявете гражданско самосъзнание и разкажете за механизма на измамите на свои близки и роднини, с цел да се предпазят от този вид престъпления.

Запомнете, че измамниците често пъти сменят сценариите.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112.

През последните седмици няма сигнали за измами по телефона на територията на Врачанска област. В съседните области обаче са регистрирани редица подобни случаи.