Пандемията от COVID-19 показа ясно как сътресенията във външния свят влияят върху вътрешния ни свят и нуждата от психосоциална подкрепа за децата, подрастващите и техните родители и семейства. Тийнейджърите и младите хора са особено уязвими. Социалната изолация, липсата на информираност по темата и стигмата са основни рискови фактори, които им пречат да получат подкрепата, от която се нуждаят, за да се справят с проблемите с психичното здраве.

По данни на СЗО до 50% от всички проблеми с психичното здраве започват преди 14-годишна възраст, а 1 на 5 младежи изпитва психично разстройство всяка година. В България по време на пандемията тийнейджърите изпитваха високи нива на емоционален дистрес – 5 пъти повече раздразнение, 5 пъти повече скука, 4 пъти повече самота, 4 пъти повече носталгия и тъга, 3 пъти повече гняв и разочарования, 2 пъти повече страх и тревога, 2 пъти повече безпомощност и безполезност (УНИЦЕФ България 2020). Причината да не се търси професионална помощ, ако негативните емоционални преживявания са силни, най-често е тревожност или срам (63%) или незнание къде да се потърси помощ (17%), сочат резултатите от допитване, проведено в U-Report Bulgaria през 2020 г.

Подкрепящите отношения с връстници, в семейството и с учителите, съчетани с откровени разговори, са сред основните защитни фактори за психичното здраве и благосъстояние на децата и младите хора. Затова приканваме авторите да споделят в своите есета, разкази и стихотворения какви са били предизвикателствата в техния вътрешен свят и какво им е помогнало да ги преодолеят, как им е повлияла изолацията от приятелите и промените в ежедневието. Целта ни е да насърчим открития разговор за психосоциалното благополучие и действията в подкрепа на всички деца и младежи, както и да окуражим младите хора да търсят помощ, когато имат нужда от нея.

Произведенията може да се изпращат на info@kutiata.bg от 2 до 27 септември. Най-въздействащите сред тях ще бъдат подбрани от психолога Александра Алгафари, Ивайло Спасов, директор „Комуникация за социална промяна“ в УНИЦЕФ България, и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“.

През ноември избраните разкази, есета и стихотворения ще бъдат прочетени пред публика от известни личности, сред които актрисата Елена Петрова - национален Посланик на добра воля на УНИЦЕФ България, Орлин Павлов, Александър Сано, Рафи Бохосян, Михаела Филева, Георги Блажев и др. Препоръчително е изпратените произведения да не надвишават 3 страници А4, шрифт 14.

За УНИЦЕФ

Вече 75 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. За да спаси живота им. За да защити правата им. За да им помогне да реализират пълния си потенциал. Работим за всяко дете, навсякъде, всеки ден – в над 190 държави и територии – за да създадем по-добър свят за всеки. И никога не се отказваме.

За Пощенска кутия за приказки

Пощенска кутия за приказки е литературният проект на Гери Турийска, който вече единадесет години дава възможност на пишещите да споделят истории по различни теми всеки месец. Любими актьори, музиканти, режисьори и писатели по артистичен начин прочитат на сцената избраните разкази, като всеки от тях допълва събитието със своята харизма и професионализъм.