Поскъпването в Ямбол е с близо 19%. Там трябва да заработи и пречиствателна станция. Като от догодина се готви още едно увеличение с подобен процент, предаде бтв.

Водата за абонатите на ВиК в Бургас ще поскъпне с 13%. В замяна на по-високите цени, абонатите трябва да получават по-качествена и чиста вода.

С 12% се очаква да поскъпне още от началото на следващия месец и водопроводната услуга във Враца. В момента абонатите на местния оператор плащат по 2,424 лв. с ДДС за кубик. От 1 декември цената ще скочи до почти 2,73 лв./куб. м, догодина - ще надхвърли 3,03 лв., а през 2021 г. ще достигне почти 3,21 лв. за кубик, предвижда бизнес планът на местния оператор.

Окончателно решение за цените Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе на 30 ноември. Ивайло Касчиев от регулатора обясни предстоящото поскъпване с бизенсплановете на дружествата за следващите 5 години, които предвиждат да се подменят водопроводи, да се изграждат пречиствателни станции, така че услугата да става по-добра. Ако ВиК операторът не прави инвестициите, които е поел като ангажимент, то ние може да намалим цената в края на периода, като отрежем това, което не е изпълнено от страна на ВиК операторът.