Националният конкурс се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Представителството на Европейската комисия в България(ПЕКБ).

Националният конкурс започва от 22 октомври 2018 r. и продължава до 10 май 2019 г. Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (22 октомври 2018 г. - 15 декември 2018 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в областта - превенuия на хронични незаразни болести. През втората фаза на конкурса, 25 декември 2018 г. - 10 май 2018 r.. ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане.

Всеки кандидат задължително трябва дa участва и в двете фази на конкурса!

Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2019 г., след което резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на МЗ, МОН, МК, ММС, МОСВ и ПЕКБ. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни 2019 г. Новото в регламента на Конкурса тази година е, че са предвидени общо шестдесет и една предметни награди. Съгласно функционалните си компетентности и приоритети, всяка институция (МЗ, МОН, МК, ММС и МОСВ) номинира и осигурява предметни награди за дванадесетте най-добри проекта, както следва:

9 проекта, класирани за първо, второ и трето място, по 3 във всяка възрастова категория (1-4 клас. 5-8 клас и 9-12 клас);

3 проекта, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория.

МЗ на ПЕКБ осигуряват по една предметна награда в категорията специални постижения в областта на опазване на здравето.