Кметът на Царевец Маргарита Петкова разказва, че срещата с тях била много кратка, но впечатленията били превъзходни - много лъчезарни хора и добри хора. Те изпяха пет песни и бяха страшно въодушевени от това, че участват на нашия фестивал, и то за втори път. Никой и нищо не е предполагало, че само след часове ще се случи такава ужасна трагедия.

Докато от "Иглика" пеели, останалите от автобуса ги аплодирали.

Председателят на читалището Илинка Кръстева допълва, че с тях е било едно момченце на видима възраст 13 години. Детето изглеждало изморено, може би от топлото, и тя го поканила да седне, но то не пожелало и докато групата пеела на сцената, момченцето стояло до нея.

Маргарита Петкова каза, всички са бързали много и искали веднага да си тръгнат след изпълненията, защото имат и друга дестинация, тъй като останалите хора отивали на екскурзия.

Почти веднага след представянето си, певците от Световрачене и другите от автобуса си тръгнали. Не дочакали награждаването. Със сигурност се знае, че са посетили крепостта "Калето" край Мездра, а после и манастира "Седемте престола".

Кметицата допълни, че те впечатлили не само зрителите, но и журито, за което и получили трета награда. Но когато обявявали наградите за съжаление, тези хора са се борили за живота си, тежко е, жалко е.

По сведения на кметицата от Световрачене, четирима от група "Иглика" вече не са между живите.

Текст: Маргарита Стефанова, кореспондент на btv

Снимки: Борис Кръстев