"В СПА пакетите имаме намаляване на цените. Ако досега имаше 30-40% резервации в курортите, в някои от хотелите вече са 50 на сто", поясни тя, като допълни, че в новогодишната нощ няма да бъде допускано провеждането на различни програми. Проверките на Бъдни вечер пък са показали, че туристите приемат съвсем спокойно обстановката и не нарушават противоепидемичните мерки.

Според вицепремиера българите отново трябва да помогнат за спасяването на сезона, но не липсват и резервации от балканските страни -Северна Македония, Сърбия и Турция.

Във връзка с ваксината срещу COVID-19, ресорният министър подчерта, че според нормативната база и регламентите у нас ваксинацията е доброволен акт и за момента не се предвижда задължителното й въвеждане при посещение на място за настаняване. Припомняме, че преди дни хотелиери от Велинград изявиха желание да приемат гости в своите обекти, но само след представяне на отрицателен PCR или антигенен тест.

В отговор на въпрос относно видеоклип, който показва строителство на плажа в Китен, Николова заяви, че проверката на ресорното й ведомство е установила, че строежът е в частен имот, а не на плажната ивица.

"Сезирали сме Регионалните инспекции по околната среда и водите и Дирекцията за национален и строителен надзор по този въпрос", категорична бе тя. Допълнителни данни от проверките сочат, че до момента брегът не е бил увреден. Тя припомни за подобен случай в Созопол, където багери разораваха плажната ивица. На извършителят е поискана административнонаказателна отговорност, изчаква се да бъде определен и размерът на санкцията, която ще трябва да заплати концесионерът.

Източник: monitor.bg