Пръв кметът на Монтана Златко Живков приветства новия предстоятел на видинския епархийски престол. Той му дари тъкано чипровско килимче на майсторката Лорета Велкова. Градоначалникът припомни за борбата за българската църква и в годините на робство, и за делото на просветителите, окрилени от вярата, и пожела да работят заедно с Даниил в "тази земя между Дунав и Балкана Стария, която отколе е българска твърдина“.

С пожелание да стъпи на здрави основи и да гради духовния напредък областният управител на Монтана Росен Белчев подари на Негово Високо Преосвещенство видинския митрополит жезъл. Посрещнаха го и народни представители, и много граждани.

Сърцето на духовния пастир разтвори родопска песен от родния му край, изпълнена в градинката пред монтанския храм. "От Северозапада познавам само Белоградчишките скали и Дунава“, каза Даниил пред журналисти.

"С духовна радост ще отдам силите си на този благословен от Бога, но също така изстрадал край, ще работя за православната вяра с небесното покровителство на Света Богородица“, каза новият духовен водач, пристигнал от служение в Ню Йорк.

За Даниил се извиха и кръшни северняшки хора.

После Негово Високопреосвещенство отпътува за Видин, където беше извършена негова интронизация.