Уважаеми жители на община Борован

Честит Ден на Независимостта на България!

22 септември е историческа дата за българския народ, която показва, че борбата за държавността трябва да продължава всеки ден.

На този ден България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Сан-Стефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него обединена България започва да се нарича царство България, а българският владетел - цар.

Стотици българи от Бесарабия, след получаване на образование в Болградската гимназия, се завръщат в Родината и спомагат да бъде изградена силна и независима държава.

Днес отбелязваме 112-та годишнина от провъзгласяването на Манифеста на цар Фердинанд I и нека на този ден всеки от нас преосмисли своята роля в запазването на Независимостта на България. От всеки от нас зависи колко силна ще е България и какъв авторитет тя ще има на международната арена. Убедена съм, че силната държава започва от силни и благополучни българи, успешни професионалисти и хора, обичащи родното! Бъдете здрави и щастливи!

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

КМЕТ НА ОБЩИНА БОРОВАН

ИНЖ. ДЕСИСЛАВА ТОДОРОВА