Благодарение на бързата намеса на огнеборците от РСПБЗН - Мездра пожарът е локализиран и потушен, като по този начин е предотвратено унищожаването и на останалите два пластмасови контейнера - за метал и пластмаса и за стъкло.

Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън, уточниха от пожарната. Най-вероятно той е възникнал от незагасена жар от печка на твърдо гориво, изхвърлена от недобросъвестен гражданин.

Това е поредният подобен вандалски акт в Мездра. Не един и два са случаите, при които в съдовете за смет се изхвърлят незагасени отпадъци от печки, въпреки че според Наредбата за управление на отпадъците на територията на общината това е строго забранено. Наскоро от Община Мездра дори разположиха в града специални метални контейнери за пепел и сгурия, обозначени с оранжев цвят, които обаче се ползват от малцина.

Съгласно въпросната общинска наредба е забранено изхвърлянето в съдовете за твърди битови отпадъци (ТБО) на отпадъци, които могат да ги увредят и замърсят, в т. ч. жар, смесването на отделно събираните от участващите в системата за разделно събиране на ТБО с други видове отпадъци и изхвърлянето на всякакви отпадъци извън определените за целта съдове и места. Глобата за тези нарушения е от 50 до 500 лв. за физическите лица и от 500 до 1500 лв. за едноличните търговци и юридическите лица.

Актовете заустановяване на нарушенията по тази наредба се съставят от оправомощени от кмета на общината длъжностни лица от Общинска администрация - Мездра, както и от кметовете и кметските наместници на населените места от общината. Наказателните постановления се издават от кмета на общината или от оправомощено от него лице.