След около 50-годишно отсъствие, белоглавият лешояд започна да гнезди отново в ПП "Врачански Балкан" през 2015 г., в следствие на успешното му повторно въвеждане (реинтродукция), чрез освобождаване на индивиди след 2010 г. Оттогава броят на гнездящите двойки ежегодно нараства.

В Източна Стара планина три отделни колонии са формирани в Котленска планина, където през 2019 г. загнездиха 12 двойки, а още 7 проявяват гнездова активност. Една двойка проявява гнездова активност в района на Природен парк "Сините камъни". Макар 3 двойки да се отказаха от мътене поради ранно загнездване и последващи неблагоприятни метеорологични условия, те все още имат шанс за повторно снасяне на яйца. Така броят на гнездовата популация на белоглавия лешояд в Източна Стара планина в началото на 2019 г. е 12 -20 двойки.

В Кресненския пролом, ранно загнездилата двойка се отказа при влошаване на времето в средата на февруари. Две двойки проявяват гнездова активност към момента.

Така общият брой на реинтродуцираните след 2010 г. колонии на белоглавия лешояд става 7, а броят на двойките 27-40.

С интерес очакваме данните от колегите за автохтонната популация на вида в Източни Родопи за да разберем, дали ще бъде преодоляна психологическата граница от 150 двойки на вида в страната.

Източник: greenbalkans.org