Училищата партньори по проекта ще разработят стратегии за гореспоменатите компетенции, които ще бъдат реализирани чрез работа по различни теми, обучения за себепознание и справяне с проблеми като стрес и ниска самооценка, овладяване на разнообразни техники на учене, семинари по демокрация и гражданство, важността да участваме в избори и да бъдем активни членове на обществото. Младежите ще се учат да мислят критично, като разпознават фалшиви новини и факти, ще се запознаят с работата на сериозните медии и как интернет променя медиите. Учениците ще овладеят различни презентационни умения, позволяващи им ясно да изразят идеите си, и ще демонстрират своята креативност при писане на проект.

Партньорите ще използват платформата eTwinning като виртуална среда за реализирането на проекта. Темите, които ще бъдат разработени по време на мобилностите, ще развият и обогатят уменията на учениците за мислене и учене, тяхната инициативност и креативност, социална и емоционална интелигентност, способността за работа в екип, умения за планиране и организация. Тези качества и компетенции ще дадат на учениците възможност да се ориентират в средата си, да работят добре с другите и да се реализират успешно в личен и професионален план.

ППМГ "Акад. Иван Ценов", което е училище, доказало се като една от най-ефективните образователни институции в страната, дава на своите ученици твърди умения по изучаваните профили и професията Приложен програмист. Чрез настоящия проект профилираната гимназия ще повиши културата на своите възпитаници и ще усъвършенства качествата, които правят младите хора концентрирани, организирани, комуникативни, гъвкави и адаптивни.