Pромените в ДОПК вече минаха на първо четене в пленарна зала и депутатите приеха разпоредби, според които от 1 януари 2018 г. прагът за кешовите плащания трябваше да падне на 3 хил. лв., а от началото на 2019 г., т. е. след 2 години, нямаше да можем да се разплащаме в брой за суми над хилядарка. Гласуваните промени гласяха, че още от другия месец, т.е. от 1 август всички плащания над 5 хил. да стават по банков път.

„Народните представители действаха емоционално и първосигнално, вероятно мотивирани от хилядата лева, които бяха първоначално внесеният вариант“, заяви Стоянова за „Монитор“.

По думите й намаляването на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева би било една изключително полезна мярка, още повече че 15 от 28 страни в ЕС са въвели ограничения до 3 хил. евро.

Според нея предложените 5 хил. лева не биха затруднили стопанския оборот, както и разплащанията на физическите лица, но при всички случаи това биха спомогнали за борбата със сивата икономика.

Стоянова добави още, че народните представители трябва да преосмислят позицията си и добави, че предложението й ще бъде гласувано на второ четене в Народното събрание.

Промените, предложени от Менда Стоянова, бяха подкрепени и от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Васил Тодоров от БТПП каза по време на заседанието, че таван от 5 хил. лв. за плащания кеш според техните проучвания са приемливи за бизнеса.

Източник: monitor.bg