Състоянието на водните обекти във Врачанско и създалата се критична ситуация в общините Хайредин и Мизия обсъдиха на работна среща представители на Областната администрация и кметовете на 10-те общини от региона. Разгледани бяха исканията, постъпили до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет - органът, който финансира превантивни и възстановители дейности по бедствия и аварии, кои от тях са удовлетворени и за кои искания областният управител е дал положително становище.

Кметовете на общини докладваха за предприетите мерки за изпълнение на предписанията, дадени от Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, както и на предписанията на Междуведомствената комисия към областния управител. От докладите стана ясно, че кметовете на Борован и Хайредин не са подали искане до Областна администрация - Враца и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за средства, с които да възстановят язовирите и съоръженията към тях. „Няма как да бъдат отпуснати средства от държавата на кмет, който не ги е поискал“, коментира по този повод областният управител Малина Николова.

„Действията по аварийното укрепване на язовир "Рогозен-1“ приключиха и обстановката е нормализирана“, подчерта Николова и допълни, че причините за възникналата опасност за населението са липсата на действия от страна на собственика на язовира - кмета на община Хайредин и неизпълнение на предписанията на контролните органи.

Областният управител представи взетите мерки във връзка с изпълнение на Закона за водите, свързани с плановото почистване на речните корита в извън урбанизираните територии. Малина Николова съобщи, че Правителството е решило да бъдат отпуснати пари за почистване на речните корита в региона и за възстановяването на средствата от аварийни дейности за укрепването на преливника на язовир „Рогозен-1“. Гласуваната сума е в размер на 286 000 лв.