В мотивите към документа се посочва, че досегашната практика за прилагане на общински програми за решаване на проблема не е постигнала задоволителни резултати. Според министрите програмата въвежда интегриран, цялостен, дългосрочен подход на национално ниво, целящ управление на съществуващите популации от безстопанствени животни. Набелязаните в документа мерки трябва да бъдат включени в местните дейности на общините на територията на цялата страна.

Пълният текст на програмата за момента не е разпространен. В съобщението се посочва, че се предвижда организирането на информационни кампании за запознаване на обществеността с основните аспекти на проблема и възможностите за неговото решаване.

През лятото беше обявено, че в само в петнадесет от общо 265 общини няма приети програми за овладяване популацията на безстопанствените кучета. Регистрираните приюти за безстопанствени животни в страната са 47. По данни на общините от 2017 година тогава в страната е имало 24 194 бездомни кучета. Това е с 1622 по-малко от 2016 г.