Според специалистите ниските температури между -1 и 0 градуса, обилният снеговалеж и замръзналите участъци по поречието на река Искър и язовира край Враца са оказали влияние върху броя и видовия състав на зимуващите птици. По обходените маршрути са преброени над 240 представители на 7 вида водолюбиви птици, сред които сива и бяла чапла, голям корморан, малък гмурец, зимно бърне, лиска, зеленоглава патица.

По време на преброяването е установено наличието на екземпляри и от други видове птици, които също са защитени по Закона за биологичното разнообразие - обикновен мишелов, черен и зелен кълвач, голям и син синигер, обикновена чинка, керкенез, черешарка, малък ястреб и други.

Обобщените данни показват, че видовият състав се запазва относително постоянен, за сметка на числеността на видовете зимуващи водолюбиви птици, което в известна степен се дължи на обилните снеговалежи напоследък и замръзналите участъци на наблюдаваните водоеми.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. То се осъществява едновременно в повече от 100 страни, включващи около 25 000 влажни зони в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток, с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици, оценка за състоянието на популациите на птиците и състоянието на местата, където те зимуват.

Събраните в резултат от преброяването данни ще бъдат предоставени на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International.