Обвиняемите Д. О., О. Х. и Г. К. са осъждани за различни престъпления - кражби, грабеж, палеж, неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, заплаха с убийство. Обвиняемият А. О. е неосъждан, като към датата на деянието бил непълнолетен. Четиримата са роднини и живеят в Галиче.

Около 23:00 часа на 11 септември 2017 г. обвиняемият Д. О., по прякор "Бухала", без покана отишъл в дома Б. С., който седял с гости на тераса. Мъжът седнал на масата и си сипал питие. След като изпил няколко, той започнал да се заяжда с присъстващите. Стигнало се до спречкване, по време на което Д. О. нанесъл удар с юмрук на опонента си. Поради възникнал скандал собственикът на къщата изгонил подсъдимия Д. О. от дома си.

В този момент на улицата излязъл Г. К., който започнал да вика и да насърчава противопоставянето.

Четиримата обвиняеми излезли на улица, като носели коса, брадва, вила и дървен път. Те викали непристойни думи, заканвали се на всички наоколо, размахвали носените с тях сечива, крещели, че "ще отрежат главите на всички, че никой не може да ги спре, че не ги интересува полицията".

Напрежението ескалирало, много от живущите в махалата излезли на улицата, някои от тях се опитвали да спрат вилнеещите. Те обаче продължили да викат, отправят заплахи и нанасят удари по преминаващите покрай тях свидетели. На единия от пострадалите от действията на обвиняемите били причинени разкъсно-контузни рани по главата и челото, отоци и охлузвания.

Скандалът бил чут от намиращия се наоколо полицейски служител - М. М. Той разпоредил на буйстващите мъже да прекратят хулиганските действия. Четиримата не само не се подчинили, но и го нападнали, като започнали да му нанасят удари по тялото. Полицаят успял да извади служебното си оръжие и произвел изстрели в безопасна посока.

Въпреки това обвиняемите продължили да оказват съпротива, докато не били задържани и откарани в полицията в Бяла Слатина от пристигнала група за подкрепление.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.