Според Караянчева е дошло време парламентът да предприеме реални и ефективни действия срещу домашните насилници.

Какво предвиждат промените в Наказателния кодекс?

Домашното насилие се вписва в серия от състави на престъпления като утежняващо вината обстоятелство за извършителя. Умишленото убийство, извършено в условията на домашно насилие, например се приравнява по тежест с престъпление като убийство на полицай или друго длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения. Наказанието ще бъде лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Същата присъда се предвижда и за умишленото убийство на бременна жена, малолетно дете, баща, майка, или рожден син и дъщеря.

От 3 до 10 години затвор ще бъде наказанието за всеки, който по какъвто и да е начин подпомогне или склони към самоубийство другиго "в условията или в резултат на домашно насилие". Наказанието важи независимо дали жертвата почине или само направи опит за самоубийство.

Увеличават се санкциите при причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, съответно:

- от 3 до 15 години при тежка телесна повреда;
- от 2 до 10 години при средна телесна повреда;
- до 3 години при лека телесна повреда, и до 1 година или пробация, когато след телесната повреда няма разстройство на здравето;

Прокуратурата ще трябва да образува досъдебни производства при всички случаи на нанасяне на средна телесна повреда на възходящ, низходящ, съпруг, брат или сестра, включително в случаите когато повредата е причинена в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие, с тежка обида, с клевета или с друго противозаконно действие. Целта е жертвата да бъде освободена от решението дали да подаде жалба срещу насилника си, каквото често се избягва поради емоционална или друга обвързаност.

По-тежки наказания са предвидени и при отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда или закана в условията на домашно насилие. Заканата за убийство, например, ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. За първи път се въвежда и общ състав за "системно упражняване на психическо насилие над другиго", наказуемо с лишаване от свобода до 1 година или пробация. Наказанието се налага и на онзи, който системно преследва другиго с цел да възбуди основателен страх за безопасността му или тази на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление.