Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти. "Остатъкът може да се съхранява в рамките на 24 часа в хладилник. Така, че ако има следващ протокол със същото лекарство се използва лекарството", заяви магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова от болничната аптека при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. "Ние съчетаваме лечението на няколко болни със сходна терапия. Приемат се групово, за да може да се използва максимално съответното лекарство", допълни д-р Сотир Караниколов - управител на КОЦ-Шумен.

Здравната каса е предприела мерки за решаване на проблема и вече плаща за доза, а не за опаковка използвано лекарство. Това гарантира,че няма да се формират излишъци и те няма да се изхвърлят, смята д-р Страшимир Генев - директор на Дирекция "Болнична медицинка помощ", НЗОК. Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби. Освен това, болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива.

"Това щи помогне на лечебните заведения, така да си планират и организират нещата, че да не се създават излишъци. Тоест тези излишъци да се прилагат на съответните пациенти", коментира Генев. Според магистър-фрмацевт Димитрова новото изискване ще увеличи административната тежест. Аз мисля, че всичко това е направено да повиши контрола и смятам,че е правилно, заяви тя. От касата обясниха, че болниците вече са длъжни да отчитат всеки ден използваните онколекарства. Преди това се е случвало веднъж месечно.


Източник: actualno.com