Съвместната заповед ще бъде на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, директора на ГД „Национална полиция“ в МВР и изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“.

Проектът на заповедта е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на АПИ и е изпратена на всички браншови организации на превозвачите за становища.

Предвижда се ограничаване на движението на МПС над 12 тона по следните участъци:

· АМ „Тракия“ - в петък от 16 до 20 ч. в участъка от София до Пловдив /пътен възел „Пловдив север“, при км 126+281/ за пътуващите към Пловдив, а в неделя от 17 ч. до 21 ч. в отсечката Пловдив - София за пътуващите към столицата;

· АМ „Струма“ - в петък от 16 ч. до 20 ч. в участъка от пътен възел „Благоевград - Север“ до Симитли за пътуващите към ГКПП „Кулата“, а в неделя от 17 ч. до 21 ч. в участъка от Сандански до Кресна за пътуващите към София;

· АМ „Марица“ - само в неделя от 17 ч. до 21 ч. за пътуващите от Харманли към АМ „Тракия“.

От 15 юни до 11 септември 2022 г. в петък от 16 ч. до 20 ч. и в неделя от 17 ч. до 21 ч. в двете посоки ще се спира движението на МПС над 12 тона по следните три отсечки от републиканската пътна мрежа:

· Път I-1 в участъка след Благоевград до Кресна;

· Път I-5 в участъка от Русе до Бяла;

· Път I-9 в участъка от Варна до Бургас.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).