Яна Нинова - председател на ОбС - Мездра
Яна Нинова - председател на ОбС - Мездра

Последните две седмици бяха белязани от активни протестни действия на жителите от селата в Искърското дефиле срещу очакваното увеличение на цената на водата от страна на "ВиК" - Враца. Във връзка с това, председателят на Общинския съвет - Мездра Яна Нинова ще организира среща, за изясняване на проблемите и вземането на съответните решения.

Нинова обясни, че настоящите събития имат своята предистория. На заседание на Общинския съвет, проведено на 28 юли 2016 г., инж. Ангел Престойски е представил бизнес плана на водното дружество, който е приет единодушно от местните парламентаристи.

"Запозната съм с протестите, запозната съм и с бизнес плана, който г-н Престойски представи за одобрение на Общинския съвет, тъй като процедурата е такава не само за Мездра, но и за всички общини на територията на област Враца. Така че, общинските съветници в Мездра са много добре запознати с бизнес плана на "ВиК" - ООД Враца”, допълни председателят на общинския съвет.

С Решение №169/ Протокол №12 от 28.07. 2016 г. Общинският съвет е упълномощил негов представител да участва в извънредно Общо събрание на Асоциацията на ВиК-а във Враца на тема: "Гласуване на бизнес план за развитието и дейността "ВиК' - Враца” и съответно да гласува предложенията за решение. Яна Нинова е упълномощена като председател на ОбС, а при евентуално нейно отсъствие, да бъде замествана от Гергана Петрова - председател на Постоянната комисия по устройството на територията.

Яна Нинова изясни процедурата за участие в Общото събрание на Асоциацията на ВиК-а, на което се провежда гласуване. Упълномощеният представител на коя и да е община гласува по точно определен начин - гласува решението, което се взима от Общинския съвет и е изрично записано в пълномощното, с което присъства на заседанието. Т. е., упълномощеният представител, който и да е той, не може да изрази собствена позиция.

"За всички е ясно, че проблемът с водата в Мездра и общината не е от вчера. Но ясно е също така, че самата водопроводна мрежа е амортизирана, и дружеството се нуждае от инвестиции, които са собствени, за да се подобри качеството на водоподаване и да се подменят остарелите водопроводи. Изравняването на цените на водата е по закон”, поясни Яна Нинова.

Тя допълни, че никой от протестиращите в шестте села досега не е потърсил среща с нея. Поради тази причина, тя организира във вторник от 14.00 часа среща между кметовете на селата от Дефилето, представители на Инициативния комитет, на Общинската администрация и управителя на "ВиК"-а, Ангел Престойски, за търсене и намиране на решение на проблема.

Яна Нинова даде отговор и на въпроса за отпуснатите целеви средства от Министерския съвет за реновиране на части от уличната мрежа на територията на община Мездра в размер на 400 000 лв. "С министерско постановление №260, бе отпуснат допълнителен трансфер за2017 година в размер на 70 млн лева. Точната сума, която ще влезе по сметката на община Мездра е 416 348 лв, за подобряване на общинската инфраструктура”, уточни Нинова. Председателят на ОбС изрази задоволството си от съдействието на г-жа Петя Аврамова, която лично е внесла искането в Министерския съвет.

За да се подготвят съответните искания, е направена справка с Техническа служба за количествено – стойностната сметка за отпускането на необходимите средства за ремонт на общинската улична мрежа в петнайсетте населени места. Единствената улица, която ще бъде ремонтирана в Мездра е ул. „Принчовец”, която е в окаяно състояние.

Проведена е среща с кметовете на селата от община Мездра, на която се е взело решение и са съгласувани точно кои улици и в кои села ще се извършат неотложните ремонтни дейности. „За съжаление, отпуснатите средства не включват подмяна на водопроводната мрежа в тези села, тъй като тя е собственост на водното дружество". Логично е преди ремонта на улиците да се подменят водопроводите, поради което е проведен разговор с г-н Престойски, който е поел ангажимент да провери тези улици включени ли са в бизнес плана, ако не са, ще се направи обследване на тези обекти , ще се направят съответните справки и където има нужда и възможност, дружеството да извърши съответните дейности”, допълни Яна Нинова

Председателят на ОбС изрази увереност, че постъпилите целеви средства ще бъдат вложени по предназначение