Община Мездра бе представена от кмета Генади Събков, секретаря на общината Севдалина Джамбазка, директора на ОбП „Чистота” Николай Несторов и шестима общински съветници.

Една от основните цели на годишната среща бе представителите на общините у нас да намерят по-добри решения на общите си проблеми, да проведат диалог с представители на централната власт, бизнеса и неправителствения сектор.

„Първият важен въпрос, който бе обсъден и касае най-много хора, а именно - всички общински служители, не само в Мездра, но и във всички останали 264 общини, сподели кметът на Мездра Генади Събков, е, че трудно се мотивират хората срещу такива ниски възнаграждения да работят в общинските администрации. Не стига че с 200-300 лв. изоставаме от средната работна заплата на държавните служители, но това положение вече е нетърпимо и все по-малко качествени хора могат да останат на работа в администрациите по места. Друг важен проблем, който очакваме да намери решение, е изравнителната субсидия. За повечето общини не достигат изравнителните субсидии и това е въпрос на бюджетиране. Надявам се той да намери отговор при съставянето на Бюджет 2017”.

По време на срещата бе подписано Споразумение за сътрудничество между НСОРБ и централната власт по отношение на най-дискутираните въпроси, за които в бъдеще ще се търсят решения.

На годишната среща в „Албена” фирмата-доставчик, спечелила обществената поръчка, е представила сметосъбиращата машина, която е закупена от Община Мездра и ще бъде доставена тази седмица. Преди това тя е показана и на традиционния Пловдивски технически панаир.

Сред останалите дискусионни форуми, в които се включиха мездренските представители, бяха "Такса „Битови отпадъци 2017 - възможни решения”, "Законът за предучилищното и училищно образование - как и кога?” и "Нови предизвикателства пред Общинските съвети”.