Предварителният етап на олимпиадата бе проведен през учебната 2016 / 2017 година. В надпреварата взеха участие 59 отбора от цялата страна, от които 44 се класираха за втория кръг. На отборите, класирани на първо, второ и трето място, бяха раздадени награди на обща стойност 6 000 лева.

Във връзка с Българското председателство на ЕС - от края на януари 2018 г. до средата на май 2018 година, у нас ще се проведе Европейска олимпиада по статистика.

Съгласно регламента ЕОС ще се реализира в два кръга - Национален и Европейски, и с две категории ученици от средното образование: ученици от Х - ХII клас и ученици от VIII - IX клас.

Състезанието отново ще бъде отборно, като всеки отбор ще се състои от един до трима ученици с учител ментор. Допълнителна информация за ЕОС можете да намерите на сайта на олимпиадата: https://www.nsi.bg/eso2018/

За да участвате в олимпиадата, важното е да сте убедени, че всеки може да намери числата, които са му нужни, без да е експерт по статистика, и чрез тях да научи интересни неща за живота на хората.

Защото, както е казал А. Л. Боули, „Знанието по статистика е като знанието по чужди езици или алгебра - може да докаже своята полезност по всяко време и при всички обстоятелства!“



Източник: nsi.bg