Следващите два предварителни кръга от гласуването в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на световната организация ще бъдат на 9 и 26 септември, съобщи новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен, цитиран от ТАСС.
Нова Зеландия е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец.
Двете гласувания през този период ще бъдат съответно на 9 септември, петък, и 26 септември, понеделник.
Следващият кръг ще е през първата седмица от октомври, когато ротационен председател на Съвета за сигурност ще е Русия. Тогава петте постоянни и десетте непостоянни членове на съвета ще получат разноцветни бюлетини - важен детайл, означаващ, че изборите са на финалната права, отбелязва ТАСС.
Петте държави постоянни членове (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) имат право на вето и всяка от тях може да блокира дадена кандидатура.
Новозеландският постоянен представител в ООН потвърди, че страната му ще повери двата кръга от гласуването през септември на Русия с цел избягване на конфликт на интереси. Причината е, че сред кандидатите за нов генерален секретар на световната организация е бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, администратор на Програмата на ООН за развитие.
Последният кръг от гласуването се състоя на 29 август при закрити врата, припомня ТАСС. На него бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе върховен комисар на ООН за бежанците, запази лидерската си позиция. Втори остана словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак. Третото място си поделиха българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич.
В надпреварата остават общо 10 кандидати.
Следващият генерален секретар на ООН трябва да поеме поста на 1 януари от южнокорееца Бан Ки-мун, чийто втори пореден мандат изтича в края на годината.
Той ще бъде избран от Общото събрание на световната организация по препоръка на Съвета за сигурност. За получаване на одобрението на съвета са необходими 9 от общо 15 гласа, включително на всичките пет страни постоянни членове.

Източник:БТА