До края на седмицата се очаква преминаване на мощен атмосферен фронт, с възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност, гръмотевична дейност и интензивни валежи.

На 09.06.2022 г. и 10.06.2022 г., в резултат на валежите се очаква повишение на речните нива, особено в средните и долни части на водосборите в басейните.

От ГДПБЗН-МВР са дадени допълнителни указания до териториалните й звена, за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации, уведомени са и областните дирекции на МВР взастрашените области.

С оглед на това, областният управител предупреждава за потенциалната опасност и призовава жителите и гостите на област Враца с повишено внимание да предприемат всички необходими действия за предотвратяване на вредни последици, като в частност по време на бурите да избягват движението и престоя на открито или в МПС, в подлези, в близост до водни площи, до сгради, дървета, навеси, рекламни пана и др. подобни; да затварят своевременно прозорците и вратите на жилищата, да приберат на закрито потенциални падащи предмети от балконите и покривите на сградите /саксии, сенници и др./, както и при гръмотевични бури да изключват електрически и газови уреди.