Осиновено дете вече няма да може да се разсиновява, ако осиновителите пожелаят това. Това предвиждат част от промените в Семейния кодекс, които бяха представени от министрите на труда и социалната политика и на правосъдието Зорница Русинова и Екатерина Захариева. Промените ще бъдат подложени на обществено обсъждане за предложения и забележки.

Предложенията предвиждат да се улесни процедурата по разкриване на тайната на осиновяването. Действащата понастоящем процедура предвижда такава възможност само при изключителни обстоятелства, но проблемът е, че дефиниция за понятието "изключително обстоятелство" няма и повечето искания за разкриване на тайната получават отказ, информира правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че се предвижда създаването на съвет към правосъдното министерство, който ще се занимава с произхода на осиновеното дете. Пълното разкриване на тайната обаче ще става само след съгласие на биологичните родители. Според Захариева има доста биологични родители, които искат да имат връзка с децата си, дадени за осиновяване.

Осиновителите пък ще са задължени в най-ранен етап да информират децата, че са осиновени. По този начин според вносителите на предложенията ще се зачитат правата на детето. По думите на Захариева е по-добре то да разбере истината от своите родители, отколкото например от "недоброжелателен съсед".

Промените предвиждат още отпадане на възможността за разсиновяване, тъй като осиновените не са "деца на заем", категорична е Захариева. Оказва се, че за последните три години у нас са регистрирани 21 процедури по разсиновяване.

Въвежда се и максимална възрастова разлика при осиновяване и тя трябва да не надвишава 50 години.

Залагат се и промени в реда при развод на осиновители, като се дава възможност след него родителските права да се упражняват и от двамата родители.

Източник:Dariknews.bg