„Обединени да спрем туберкулозата” – това е мотото на 2017 година за борба с тежкото инфекциозно заболяване по цял свят. Над 10 милиона души по света се разболяват годишно от туберкулоза, от които 1,5 млн. умират.

До 2030 г. туберкулозата в България трябва да е ликвидирана, предвижда програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН. За да стане това, трябва да бъдат обединени усилията на здравните власти, неправителствените организации и активните граждани за профилактика и своевременно откриване и лечение на болните.

Монтана бележи голям напредък в справянето с болестта, има ясно изразена тенденция на спад в заболеваемостта. За последните 10 години болните са намалели почти двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души. Делът на пациентите в област Монтана се доближават до средната заболеваемост в страната, която за 2016 г. е 21,3 на 100 хиляди жители.

„Всеки може да се прегледа и лекува напълно безплатно от туберкулоза. Понякога ние сме единствените, при които могат да получат здравна помощ хора без здравни осигуровки, в тежко социално затруднение. Не връщаме никой, даже призоваваме такива хора да се възползват от седмицата на отворени врати”, каза д-р Петров.

Той подчерта, че в болницата няма проблем с лекарствата, поддържането на отделението и автомобилите. "Ръководството на МБАЛ-Монтана в лицето на изпълнителния директор д-р Тони Тодоров проявява грижа и осигурява средства, за да компенсира намалелите средства по програмата на Глобалния фонд, откакто в новия програмен период до 2018 г. той финансира само 50% от дейностите, въпреки че няма клинични пътеки за това и не получава средства от здравната каса. Останалите пари би трябвало да са грижа на държавата, но все още не са осигурени напълно", заяви д-р Петров.