Едва когато това решение е взето, ще се пристъпи към очертаването на новите часови зони, защото някои държави от ЕС ще предпочетат да запазят "завинаги" астрономическото часово време, докато други ще изберат "лятното".

Изборът на отделните държави бе определен с допитвания, които показаха например, че мнозинството в България би предпочело постоянно "лятно" часово време, докато мнозинството в Белгия предпочита "зимно". Ако тези желания бъдат приложени, часовата разлика между България и Белгия би се увеличила от един час, както е сега, на два часа. През септември 2018 г. Европейската комисия предложи

ЕС да сложи край на смяната на времето още през март 2019 г. Ускореният график, предвиждан от Еврокомисията, обаче беше поставен под въпрос още през октомври, тъй като някои страни членки предупредиха, че те няма да могат да вземат необходимите мерки да се приспособят в области, като въздушния транспорт например. Евродепутатите подкрепиха през март идеята да бъде спряна смяната на времето през 2021 г.

Обществена консултация в ЕС миналата година показа, че 84 на сто от европейските граждани са против смяната на часовото време.