За 2016 г. са наложени възпитателни мерки на 128 подрастващи. Към края на миналия декември са настанени във възпитателни училища пет деца, а едно е изпратено в социално-педагогически интернат. . Подрастващи са извършили общо 176 престъпления, като основната част от тях са дело на непълнолетни, а 28 на малолетни .

За да бъдат постигнати успехи в борбата с детската и младежката престъпност и разпространението на наркотици, е много важно взаимодействието с другите държавни органи и неправителствени организации, имащи отношение към проблема, категорични са от полицията. Като добро отчитат сътрудничеството със следствието, прокуратурата и съда от Областната дирекция на МВР. Взаимодействието с местните комисии също е на много добро равнище. Те участват във всички заседания, в гледането на възпитателни дела и оказват съществена помощ при налагане на възпитателните мерки на провинилите се деца.

Съвместната работа с училищните ръководства пък е основен приоритет в работата на Детска педагогическа стая.. Разгледани са 131 възпитателни дела за кражби, грабежи и други провинения. Половината от тях са по предложение на инспекторите от Детска педагогическа стая.