Преводите са достъпни в сайта на Инспекцията, в специално създадената рубрика “В помощ на работодатели и работещи в извънредна ситуация http://www.gli.government.bg/page.php?c=231.

Всички добри практики на съответните езици могат да бъдат намерени в приложението към Насоките на ЕС, публикувани на сайта на Министерството на труда и социалната политика https://www.mlsp.government.bg/uploads/7/trud/usloviya-na-trud/eu-guidance-covid-19-bg1.pdf

Инспекцията по труда напомня на работодателите и за възможността да използват интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на КОВИД-19. Той е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа https://oiraproject.eu/bg/oira-tools ИА ГИТ заяви превод на инструмента на български език, а служители на Агенцията го адаптираха съгласно българското законодателсто.

На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ във всяка Дирекция „Инспекция по труда“, могат да демонстрират на работодателитеили на техни представители функционалностите на инструментите. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.