Този проект в нашия град освен национално, ще има и международно значение, каза Цветан Ценков: "Освен еврейската общност в България в лицето на "Шалом" и посолството на Израел в България- в лицето на посланик Елрон се интересуват живо от тази архитектурна светиня. Тази Синагога е най-голямата в България и е една от най-големите в Европа. С уникална архитектура от двама велики архитекти- единият от Виена, другият от Будапеща, но мисля и двамата са италианци."

Подобни сгради в България не са много, наше задължение е да ги пазим и възстановим, каза архитект Андрей Тодоров.

"На практика, в еврейската религия, когато една Синагога не е използвана на по-късен етап като такава, тя не може да бъде вече. В този смисъл превръщането в Културен център е едно естествено продължение на нещата. Сградата не е в добро състояние, но се надявам с общи усилия от нашия екип и от общината в крайна сметка след две години да се поздравим със сериозен паметник, който ще остане за бъдещето на града и поколенията."

Стойността на договора е 8 602 721, 83 лв с ДДС. Средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020г."

В ранна пролет се очаква да стартират всички строителни работи. Срокът за изпълнение на дейностите е 600 календарни дни.

Източник: bnr.bg/vidin