Процедурата по съгласуване на проекта е на финала, след това той ще бъде внесен в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, каза Видинският митрополит Даниил:

"В момента само от ЧЕЗ очакваме да получим одобрение на представения проект, след което да се входира цялостният проект в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. Очакваме от пролетта вече да имаме възможност да започнем. До момента сме закупили част от материалите, които ще са необходими при ремонта, така че да се предотврати някакво забавяне от поскъпването на материалите. Надяваме се, получи ли се одобрение от НИНК, да момента да започнем."

Ремонтът ще се изпълни с отпуснатите миналата пролет от държавния бюджет 950 000 лева.

Във Видинска епархия продължава обновяването на православни храмове в населените места. През 2021 година са завършили ремонтните на църквите в селата Лесковец и Пишурка. Довършителни работи се изпълняват в Цар Петрово, Сланотрън, Гомотарци и Дунавци, каза митрополитът:

"Цар Петрово са на финала, остават може би дни няколко дни. Слава Богу даде време и все още има възможност да се довършват ремонтни дейности по покрива, но и там приключва ремонтът. Още три църкви в община Видин, които са в Сланотрън, Гомотарци и Дунавци, се ремонтират. В Дунавци външно е приключил, има някои довършителни неща. В Гомотарци е направен ремонт на покрива, предстои през новия строителен сезон да се извърши цялостно обновяване на фасадата. В Сланотрън още се работи по покривната конструкция, има доста нарушения. 50% е завършен ремонтът, но ще се завърши напролет."

Местните хора откликват и също се включват в ремонтите, каза още митрополит Даниил. Той посочи като пример жителите на село Пишурка, които с помощта на местни бизнесмени са събрали 8000 лева. Бизнесмен финансира значителна част от ремонта на храма в село Гомотарци. За да се изпълняват ремонтите по-качествено и ефективно, към Видинската митрополия и сформирана строителна група от работници, които са компетентни да извършват тези дейности.