Общините в България имат ограничени възможности за съфиннасиране на европейски проекти и това е заплаха за реализирането на политиката на сближаване на местно ниво и най-вече за подобряване състоянието на публичната инфраструктура.

Кметовете също настояват във всяко становище на комитета при промяна на европейски изисквания и стандарти в екологичните норми на Европейския съюз да бъдат отчетени реалните възможности на отделните страни за постигането им. Трябва да се предлага подкрепа за по-бедните и изостанали райони, е становището на управителния съвет на НСОРБ.

В България съществува дисбаланс между права и отговорности на общините. Те отговарят за 70% от публичните услуги, които се организират с по-малко от 25% от публичните средства. Кметовете държат да имат повече права при вземането на решенията и повече ресурси за изпълнение на услугите. Според тях трябва да има допълнителен механизъм за мониторинг и междинни анализи, които да се обсъждат ежегодно.

Друг въпрос които ще бъде поставен пред Карл-Хайнц Ламберц е подобряването на синхронизацията между отделните политики или т.нар. интегрирани инвестиции . Позицията на местните власти е за териториален подход при планирането на интегрираните политики, а не секторен. Това ще даде възможност за намиране на комплексни решения, както за големите градове, така и за селските райони. Също така ще подобри връзката им.