Държавният глава коментира, че на заседанието на КСНС е направил констатации за състоянието на отбранителните способности на България и е повторил призива си, който отправи още на 30 май миналата година - най-сетне да се започне реално да се работи за Въоръжените ни сили. "Виждате, че средата за сигурност се усложнява непрекъснато. По конституция Въоръжените сили са основен гарант на суверенитета и териториалната цялост на страната", подчерта президентът.

"Призовах и за делово и лоялно отношение към нашите съюзници. Не е достатъчно само да рецитираш за нашия евроатлантически път. Не може да предлагаш национален план за повишаване на разходите за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт - министър Каракачанов го внесе в началото на тази година, и в същото време правителството да приема средносрочна бюджетна прогноза, която рязко се отличава от този план и там за 2019 г. има 130 милиона лева по-малко, за 2020 г. - 280 млн. лв., за 2021 г. - 250 млн. лв“, посочи още президентът. Държавният глава добави, че ако в България се заблуждаваме, че работим за интеграция в НАТО, то нека не заблуждаваме и нашите съюзници.

"Не търся конфликти, а сътрудничество в името на България. Винаги се стремя към консенсус", подчерта президентът. "Ако някой има някакви притеснения или предложения, да ги сподели, но не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас“, добави още държавният глава.

"С корупцията трябва да се борим безкомпромисно, но в същото време унижението не е най-добрият начин за това. Показните акции не означават непременно ефективни присъди", заяви президентът, попитан за ареста на кмета на столичната Община Младост. "Както виждате, от такива демонстративни акции, ние плащаме вече доста след решенията на Европейски съд по правата на човека", допълни Румен Радев.

"Моята предизборна кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов", посочи още президентът.

Президентът похвали работата на кмет на Монтана Златко Живков, който успешно кара пети кметски мандат. След това държавният глава отиде при семейството на Иво Богданов, който беше осъден несправедливо за убийство в Гърция и освободен от затвора с негово застъпничество.