При проверка, извършена в къща в Новачене, обитаван от криминално проявен ботевградчанин, в една от стаите са открити полиетиленов плик под формата на топка, съдържащ около 50 грама суха растителна маса - канабис. 24-годишният обитател е задържан за срок до 24 часа, а криминалистите предприели претърсване и на домашния му адрес в Ботевград. Изпълнявайки служебните си задължения, на входа на къщата полицейските служители били посрещнати с ножица в ръка от майката на младия мъж.

В опит да осуети работата им, тя ударила служител от сектор "Противодействие на криминалната престъпност“ към Областната дирекция на МВР - София по главата с домашния телефонен апарат и захапала по ръката негова колежка, която опитала да отнеме острия режещ предмет. Заради хулиганските си действия 46-годишната жена последвала сина си в ареста, със заповед за задържане за срок до 24 часа. По двата случая са образувани досъдебни производства.

В рамките на операцията полицаи и разследващи извършили проверка и на втори частен адрес в Новачене, обитаван от 23-годишна жена, адресно регистрирана в село Скравена. На втория етаж на къщата те намерили пластмасов кош за пране, пълен със стръкове свежа зелена тревиста маса, реагираща на канабис, тротилова пресовка без капсул детонатор и преработен газов пистолет. Още множество стръкове засадени канабисови растения в различен стадий на растеж били открити и в двора на имота. 23-годишната е задържана за срок до 24 часа. По случая също е образувано досъдебно производство.

В хода на полицейските действия по документирането на цялостната престъпна дейност на двамата задържани в Новачене до настоящия момент са задържани още петима души. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата, съобщават от пресцентъра на ГДБОП.