"Ето за това карантината трябва да се спазва! И ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури нейното спазване и поддържане на това бавно нарастване на броя на заразените, за даможем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика“, допълни той. Биолози и химици от БАН работят към Оперативния щаб от самото начало на епидемията, а от днес се включват специалисти с експертиза в областта на математическото моделиране в биологията.

"Наши експерти работят от самото начало по модели, които ние развиваме в последните години. Целта е да се използват математически модели, за да даваме прогнози как ще се развива по-натам процеса по разпространение на коронавируса“, обясни акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

„Смятаме, че това е изключително ценно допълнение към щаба, защото създаването на математически модели и особено във връзка с отделните региони и разпределението на възрастното население в регионите, гъстота на неселението и появата на нови случаи, биха ни дали особено ценна информация, с която да вземем редица решения, а именно – пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне с епидемията. Отделно от това биха били изключително ценни такива заключения за това как се движи във времето епидемията и какво можем да очакваме“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.