Участниците бяха разпределени в две възрастови групи – от втори до четвърти клас и от пети до седми клас. Те разсъждаваха върху цитата от книгата на Екзюпери "Ако искам да видя пеперуди, трябва да изтърпя няколко гъсеници." Тази година темата видимо затрудни участниците, но изпратените съчинения носят в себе си неповторимите разсъждения на малките философи и онази неподправена искреност, присъща само на детството, казва Петя Русинова- директор на ОУ "Н.Й. Вапцаров" в оряховското село Селановци.

В първа възрастова група класацията е окончателна. На първо място е Магдалена Маркова от НУ "Хаджи Генчо"- град Тетевен, на второ място е класирана Силвана Стоева от ОУ "Райна Княгиня" - Пловдив, на трето място е класиран Мартин Станков - ученик в НУ ,"Хаджи Генчо"- гр.Тетевен. В тази възрастова група са участвали 23 деца

15 от авторите от прогимназиален етап ще вземат участие във втория етап на конкурса и срещата на малките философи в Селановци, която ще бъде на 12 април тази година. Те ще пишат по една от петте предварително обявени теми: "Властта трябва преди всичко да се крепи на разума", "Човек е самотен и сред хората - отговори змията", "Какво значи "да опитомиш”?", "Бодлите не служат за нищо, цветята показват с тях само лошотията си!", "Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец...".

Участниците и гостите в този ден ще се срещнат с учениците от местното училище, ще обменят идеи, а възрастните ще дискутират по темата "За отношението и поведението на възрастните към "гъсениците" в живота на децата ни".

Всички ще получат втория сборник с есета, издадени с финансовото съдействие на община Оряхово. За поредна година цялата организация ще бъде подкрепена от спомоществователи.


Източник: bnr.bg/vidin