Страната ни очаква близо 2 милиона дози вкасини от "Пфайзер". Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов при пристигането на първите дози от ваксината на "Модерна" у нас.

Ще има още едно количество от ваксината на Модерна от 4000 дози, което се очаква и тогава ще бъдат разпределени по всички 6 области.Ваксината на Модерна се съхранява при -20 градуса, това е основната разлика с ваксината за Пфайзер, която пък се съхранява при - 70 градуса.

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители. В момента се уточнява как точно ще се извършва процеса на ваксиниране. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, каза още здравният министър.

Имаме готовност на ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии и по конкретно в мобилните избирателни секции, каза още здравният министър.

От 25 януари сме предвидили масово тестване сред българските учители, за да преценим дали и как да се стартира присъствено обучение, каза още Ангелов.